Parisgirl » Specials » Infectieziekten

Infectieziekten

Infectieziekten Iedereen krijgt er wel eens mee te maken, infectieziekten. Iedereen wordt wel eens verkouden en ook het griep virus bereikt veel mensen. Maar er zijn vele andere infectieziekten die minder voorkomen, maar vaak ook veel vervelender zijn. Infectieziekten zijn ziektes die veroorzaakt worden door pathogenen. Dit zijn onder andere virussen, bacteriën en schimmels. Je wordt door deze parasieten geïnfecteerd. De ziektes worden vaak van mens op mens over gegeven, maar kunnen ook van dier op mens overgedragen worden. Denk bijvoorbeeld aan malaria, die aan de mens overgedragen wordt door de malariamug.

Een infectie kan op vele manieren plaats vinden. Dit kan via voedsel, aanraking of via de luchtwegen. Dit zijn enkel een aantal voorbeelden. Er zijn nog meerdere wegen. Ook via seksueel contact kunnen infectieziekten overgedragen worden. Dit zijn de bekende SOA’s.

Tegen infectieziektes kunnen mensen vaak immuniteit opbouwen. Dit betekend dat het lichaam onthoudt hoe de antistoffen tegen de ziekteverwekker gemaakt moeten worden. Bij een nieuwe poging tot infectie wordt de ziekteverwekker uitgeschakeld voor je werkelijk ziek wordt. Soms zijn hier meerdere infecties voor nodig. Bij virussen zoals griep en verkoudheid heeft het opbouwen van deze immuniteit helaas niet zoveel effect. Er bestaan verschillende varianten (van verkoudheid honderden) en je kunt dus steeds door een nieuwe variant geïnfecteerd worden.

In deze special zullen een aantal infectieziekten onder de loep genomen worden.
Wat is tuberculose precies?

Wat is tuberculose precies?

Voor dit artikel is onderzoek gedaan naar Tuberculose, beter bekent met de afkorting TBC. In dit artikel wordt uitgelegd wat TBC precies is. Hierbij wordt gekeken naar verschillende subonderwerpen: he…
Giardia Lamblia

Giardia Lamblia

Casus: In september 2006 wordt een groot aantal kinderen ziek in een dagverblijf. Tevens worden sommige ouders ziek. De meeste patiënten hebben last van vettige en stinkende diarree, zwakte, gewichtsv…
Griep of verkoudheid?

Griep of verkoudheid?

Je voelt je niet zo lekker. Je neus snottert en je hoest wat. Men zegt dan al snel dat ze een ‘griepje’ hebben, maar dat is niet terecht. De meeste keren gaat het om een verkoudheid, doe onterecht als…
Gepubliceerd door Parisgirl op 23-11-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.